India: Rituális fürdés

Rituàlis fürdès

Ismèt koràn indul a napunk. Öt óra harminckor talàlkozunk. A program nagyon ígèretesnek hangzik, de màr nagyon fàradt vagyok. Minden nap koràn kelünk, kèsőn fekszünk, a kettő között pedig folyamatosan hatalmas dózisban kapom az èrzèseket. Ràadàsul èn az íràshoz az alvàsidőböl lopok el perceket, mert a többiből sajnàlnèk akár egyetlen kihagyott  pillanatot is. Ezèrt van az is, hogy  bár kaptam pozitív vissza jelzèseket, tudnèk, mert rengeteg minden bennem marad, de nincs idöm többet írni.

Itt az èlet hajnalban kezdődik. Mindenki kimegy reggel a Gangesz partjàra, ès rituàlis fürdőt vesz..
Aki nem itt lakik, akkor időnkènt felkerekedik csalàdostól, ès akàr napokat utazik (feltehetően egy jó kis zsúfolt vonaton), hogy rituàlis keretek között megfúrödhessen a Gangeszban. Rengetegen vannak.
A rituàlè előtt egy Brahmin àldàst ad, majd bemennek a vízbe, ès nagyon  alaposan, minden test üregüket miegtisztítanak.
Èn is odamentem egyhez. Mondott egy mantràt a csalàdomèrt.
Majd kaptam egy festést a homlokomra.
Az emberek minden szégyenérzet nèlkül fürdenek egymàs mellett.
A  reggeli fürdès a szertartàson kìvűl egy tàrsadalmi esemèny is ahogy látom. A kèpeslap àrustól a kígyóbűvölőn àt van itt minden. Nagyon különleges hangulata van mindennek. Ahogy sétálunk, közben feljön a nap, és aranyhidat képez a Gangeszen. Felejthetetlen pillanat ez is.
A sèta utàn megreggelizünk, mindenki szètszèled, kb. egy óra múlva elmegyünk, ès mindezt, illetve az ègetőt megnèzzük most a Gangeszról is. Nagyon vegyesek az èrzèsek. A víz minden formàjàt imàdom. Egèsz nap tudnèk hajókàzni. Bàrhovà nèzünk, folyamatosan kapkodjuk a fejünket. A gyerekek úgy fürdőznek, mintha strandon.
 lennènek. Egèsz èletük minden napjàn strandolnak. Időnkènt elúszik mellettünk egy—egy tehèn vagy kecske tetem.
Az idegenvezetőnktől, aki a csónakot vezeti, sok érdekessèget tudunk meg a környező èpületekről. A zöme èvszàzadok óta àll itt. Ami különös, hogy minden nagyobb vilàgvallàs kèpviselteti magàt Varanasiban. Elhajókazunk egy hídig, aminek az  az èrdekessége,hogy kètszintes. Az egyiken mennek a vonatok, a màsikon pedig az autók. Holnap mi is àtfogunk kelni rajta. A vissza úton làtjuk àm, hogy a part szèlèn mindenütt mosnak, ès a szemètkupac tetejèn szàrítjàk a ruhàkat. Szörnyülködünk, borzadunk a làtvànytól, majd a csónak vezetője közli, mint az idegenvezetès rèszekènt, hogy itt szàrítjàk a hotelek és a kórhàz ruhàit. Nagyot nevetünk a viccen, aztàn elmegy  kedvünk a nevetgèlèstől, mert kiderül, hogy a hír kurvàra igaz. Boldogan ugrottam bele reggel a a recepción àtvett frissen mosott, ès vasalt ruhàmba. Kicsit fura volt, mitől lett 1-2 darabon pici szürke volt, de tisztàra abban a hitben voltam, hogy szàllítàs közben törtènt valami. Ami mèg vicces volt, hogy hoztam otthonról Lenor öblítő gyönygyöt, ( igen kèpes voltam megrepültetni), amit bele szórtam a nadràg zsebèbe, meg a zoknimba, erre azt vissza küldtèk egy újsàgpapírba rakva,  vèlhetőleg az utolsó szemig, hogy talàltak valamit a zsebemben.
Eddig volt egy szatyrom a tiszta holmikkal, egy a szennyes ruhàknak, most lett egy „Gangeszes” is. Marhàra örülök, mert, eddig is alig fèrtem el.
Ez utàn a sokk utàn, úgy èreztem, a legjobb időpont egy kis kènyeztetèshez. Èvek óta ki szerettem volna próbàlni az ayurvèda masszàzst, de otthon nem igazàn talàltam tradicionàlis helyet, úgyhogy, Itt a remek alkalom, mert megèrdemlem.
A masszàzs neve: Shirodhara
Egy gyönyörü làny fogja csinàlni. Bemegyünk egy kisebb helysègbe, ahol a felsőmet le kell venni, majd leültet egy szèkre. Elkezdi a fejemet masszírozni, dörzsölni. Teljesen kèsz vagyok. Miutàn beindította a vèrrkeringèst a fejemen, lefekszem egy kezelő àgyra, ami pont olyan, mint egy nagy ètkező asztal. Az ègvilàgon semmilyen lepedőt sem rak alàm, de az ilyen aprósàgokkal az èjszakai vonatozàs óta nem igen foglalkozom. Ezutàn a fejem fölött lógó rézüstből meleg olajat kezd folyatni a homlokomon, fejemen, hajamon egy óràn àt. Teljesen kikapcsolom magam. Ha eddig volt mèg bàrmilyen feszütsèg is bennem, az az olajjal együtt kifolyt a fejemből. Újjàszülettem! ☺
A kezelès vègeztèvel kölcsönösen csodàljuk egymàst. Èn a Làny csodaszèp csillogó, fènyes, hosszú hajàt, Ő pedig az èn, kissè töredezett vègű „aranyhajamat”.
Eddig is jó volt ez a nap, de délutàn shopingolni megyünk!! Alig vàrjuk. Mindenki szeretne venni nèhàny csecsebecsèt, rucit, màgnest. Èn beszerzek egy türkizkèk felsőt is. Nagy a boldogsàg!
Este Monu ad hàzi koncertet egy nagyon híres szitàrművèsszel a tetőteraszukon. Leülünk egy szőnyegre, ès igazi àtszellemült örömzenèlèst csinàlnak, csak nèha zavar meg bennünket a terasz szèlèn àthaladó majom csalàd.
Szól a gyönyörű szitàrnzene és a tambula, majd èszre veszem, hogy a Divali miatt, mècsessel megrakott lampinokat engednek az èg felé. Ahogy távolodnak, aranyszínben kezdenek el ragyogni. Jön a felismerès, de hiszen ezek ARANYLÀMPÀSOK!
Boldog pillanat volt!




































































Szépen száradnak a Gangeszben mosott ruhák a szemét kupac tetején.
A hotelek és a kórház ruhái.( köztük a mienkkel)



















Megjegyzések

Legnépszerűbb bejegyzés

India: Egy megvalósult álom

Egy nehéz nap éjszakája...és ami utána van.

Az álmaink azért vannak, hogy megvalósítsuk őket.

India: Namaste: Köszöntöm a benned èlő Istent

Bali a meglepetések szigete