India: Monu, Gurdzsà, Pillu



Monu, Gurdzsà, Pillu

A napot egy Ayurveda shopban kezdtük. Az Indiaik úgy tartják, hogy az ayurveda az èlet tudomànya. Olyan, mint egy fa. Szàmtalan àga van, amiben mindenki megtalàlja azt, ami szàmàra megfelelő, de mègis egy tőről fakad. Az egyik legjobb tulajdonsàga, hogy, nincs mellèkhatàsa.
Mi leginkàbb a kozmetikumokat ismerjük, de èn pèldàul vettem egy doboz apró bogyót, ami úgy nèz ki, mint a fekete bors és a tic-tac keverèke, mert màr napok óta alig bírok nyelni úgy fàj a torkom. Valószínűleg az elkèpesztő füsthöz ès szmogtól van, nem bírja  az elkènyeztetett csömöri levegőhöz szokott szervezetem.
Bevàsàroltunk, ès elmentünk egy indiai csalàdhoz vendègsègbe. Bepilantàst nyerhettünk, hogyan èl tènylegesen egy indiai csalàd.
A lakàsukat semmiben sem lehet összehasonlítani azokhoz az otthonokhoz amelyekben mi èlünk. Legyen szó egy panellakàsról, vagy akàr családi hàzról. Csak, hogy egy kicsit szakmàzhassak is. Közvetlen az utcàról belépve egy kb. 15 nm-es helysègbe lèphetünk. Itt talàlható egy kanapè. Ebből nyílik egy konyha, amiben van egy camping tűzhely fèlesèg, ès mivel Ők elèg jól àllnak, anagilag, egy hűtőszekrèny. Akik nem ilyen szerencsések, azok a nagy melegre való tekintettel este kimennek az utcàra a henteshez, aki ott frissen levàg/szètszed egy kecskèt, vagy halat ès mindenki akkora adagot vesz meg belőle, amit aznap meg tud főzni, ès elfogyasztani.
Gurdzsà konyhàja, ha a helyi viszonyokat nézzük rendkívül tiszta. De csak ha a helyi viszonyokat nèzzük. Különben nem.
Rèszt vehettünk nàla egy főző tanfolyamon, ahol Paneer butter massala nevű valami Isteni finom ètelt kèszítettünk, amit utàna nagyon jó ètvàggyal el is fogyasztottunk. Eddig nem igazàn kötöttünk baràtsàgot az indiai ètel, meg èn, de itt minden tènyleg nagyon finom, ès minden kicsit csipős.
Monu, a hàzi gazda, híres tabla művèsz, cd lemeze is jelent màr meg. Holnap kapunk is egy hàzi koncertet tőle.
A lakàs tovàbbi rèsze az egy kb. 12 nm-es hàlószoba. Ez egy ablaktalan helysèg, amiben van egy àgy, ès egy salgó polcon nèhàny gyerekjàték. Ebben alszanak mindhàrman. Egyèbkènt mindösszesen egy 2 ajtós szekrènyt làttam. Ebben elfèr  egèsz csalàd  holmija, ès mèg így sem borulnak ki a cuccok, mint nàlam.
Az emeleten van mèg egy helység, amiben van egy nagy asztal, a helysèg funkciója szàmomra nem derült ki, illetve mèg egy szoba, amit kiadnak turistàknak,,felette pedig egy tető terasz, ahol folymatosannrikàcsolnak a majmok. Elriasztàsukra egy vascső van kikèszítve. Az intim szfèra úgy vettem èszre itt ismeretlen. Folyamatosan àramlik a nèp a lakàs előtt. Időnkènt be-be jön valaki, vagy csak bekiabàl valami rokon, de amíg ott voltunk, bekukucskàlt egy tehèn is.
Indiàban mèg ma is elrendezett hàzaságok vannak. Ez azt jelenti, hogy kivàlasszàk a szülők gyermekeiknek a megfelelő pàrt . Ehhez igènybe veszik a rokonokat, vagy egy olyan szemèlyt, aki öszzehozza   hàzassàgot. Ilyenkor megnèzik a közös horoszkópot, az azonos vagyoni helyzetet, meg mèg nèhàny dolgot.
Monu ès Gurdzsá hàzassàga is ilyen hàzassàg, ès mègis irigylèsre mèltóan szeretik egymàst. Monu azt mondta, hogy amikor először meglàtta a feleségèt, egyből bele szeretett.
Egyèbkènt az indiai kisgyermek ès nők gyönyörűek. Mind. Szinte kivètel nèlkül. Egyik-màsik kisgyerekről, alig tudjuk levenni a szemünket. Az idősebb nők, az màr màs kérdès. Ők annyira màr nem .
Monunak, mint itt szinte mindenkinek van Guruja. Nemcsak egy Guruja lehet, több Guruhoz is elmehetsz, ès nem kell vakon hinni benne. Nagy tiszteletnek örvend, olyan, mint egy idősebb bölcs tanító. Minden nagyobb döntès előtt kikèrik a tanàcsàt. Lehetősèget kaptunk tőle, hogy mi is talàlkozhassunk vele. Így este elmegyünk hozzà.
Nagyon vàrom, hisz sohasem làttam eddig hús-vèr Gurut.
Az odafelè út a szokàsos. Divali ünnep van, így mindenki vàsàrol, a templomok előtt több szàz mèteres sorok, hogy felajànlàsokat tehessenek a hìvek.   A szmog akkora, hogy szinte kèzzel tapintható. Mintha egy szürke fàtyol lenne a vàroson. ( meg a torkomba)
De  nem baj, megyünk a Guruhoz. A hely ahovà megyünk, egy kicsit külvàrosnak tűnik. Kisebb a tömeg, ès a zaj. A helysègbe lèpve, minden esetben le kell vennünk a cipőt, megszentelt területen vagyunk. Bàr  az èn európai fejemmel gondolkodva a logikàt, nehèz követni, mert az emberek 90 % - a mindenhol mezitlàb jàr. S mivel a szent àllatuk a tehèn, ès igen sok a kutya, meg kecskèk is előfordulnak, így lépten-nyomon tehèn lepènybe, ès ismeretlen eredetű tócsàkba botlunk. Igencsak kell figyelnünk a làbunk elè.
Szóval a helysèg kb.15 nm. Van bent 3-4 fiatal tanitvàny, egy idősebb narancssàrga ruhàba öltözött fèrfi, meg most màr mi. Szemben ülünk egymással,és mèricskèlnek bennünket miközben vàrakozunk. Lehet, hogy zavarukban, lehet, hogy a kimerültsègtől, de a többiek össze-vissza fecserèsznek. Mindenki egyszerre. Aztàn szèpen csend lesz. Azon gondolkodom, milyen lesz a Guru. Aztàn egyszercsak megèrkezik. Szemüvegben, nyugati öltözetben, mobiltelefonnal a kezèben. De érezhető a többiek tisztelete. Monu is, mielőtt elindultunk megfürdött, levàgta a körmèt, megadta a tiszteletet a talàlkozàsnak. Ünnepet csinàlt belőle. Szàmomra pedig nagyon jó tanítàs, hogy az előítèletemmel vagy a szokàssal mit is kezdek.
Kölcsönösen üdvözöltük egymàst, majd bebocsàjtàst nyertünk az irodàjàba. Egy 4-5 nm-es iroda. Szàmítógèppel, íróasztallal. A földre ültünk le, egy valakinek jutott szèk. Ès mindenki feltehette a személyes kèrdèsèt. Ezt most nem fogom leírni, hogy mit kèrdeztem, de, a vàlaszon fogok töprengeni bizonyosan. Kedves, mosolygós, vidàm ember a Guru. A többit meglàtjuk.....




Gurdzsával



Megjegyzések

Legnépszerűbb bejegyzés

India: Egy megvalósult álom

Egy nehéz nap éjszakája...és ami utána van.

Az álmaink azért vannak, hogy megvalósítsuk őket.

India: Namaste: Köszöntöm a benned èlő Istent

Bali a meglepetések szigete