India: Varanasi a Halottak városa

Varanasi a Halottak vàrosa

Ennek a napnak a leíràsàhoz nagyon nehezen kezdek hozzà, mert nagyon erős èrzèsek  munkàlnak bennem ez utàn a nap utàn, ezeket pedig nehèz szavakba önteni.

Varanasi a hinduizmus csúcsa, ugyanis ez az a hely, ahovà a hinduk elhozzàk a halottaitak, mert hitük szerint, ha ezen a szent helyen ègetik el Őket, akkor nagyobb esèllyel ès mèg közelebb kerülnek a Nirvànàhoz. Ez alól nèhàny kivètel van. Terhes nőket, kígyó maràs àldozatait, ...
nem szabad itt temetni.
A szàllàsunk a Gangesz partjàn van, az ègetőtől kb. 200 mèterre.
( Nèhàny fotót a szobànk erkelyèről kèszítettem).
A levegőben folyamatosan szàll egy enyhe fúst, ami egyfolytàban  kaparja a torkom.
Az emberek reggelente kijönnek, és megtisztulnak a Gangeszben. Rtuàlisan megtisztítjàk magukat az èjszaka mocskàtól, hogy tisztàn (ès ez a legkevèsbè jelenti a higièniai tisztasàgot, a lelküket, szellemüket  értik ezalatt), induljanak a napnak.
Maga a szent hely, az ègető ahol a rituàlè folyik, olyan, mint 4000 èvvel ezelőtt. Itt megàllt az idő. Ma is pontosan úgy vègzik el a szertartàst, ahogy annak idejèn. Èvezredek óta folyamatosan èg ugyanaz a szent tűz, amit egyfolytàban tàplàlnak. Szàmomra nagyon nehèz màr ezt is elkèpzelni.   Messzi földről hozzàk ide a halottaikat, ès a csalàdtag együtt búcsúznak el. A nőket nem szoktàk ide engedni, mert a síràsukkal, vissza tartjàk a tàvozót, ezzel megnehezítve a halottaik útjàt.
Elhozzàk ide a holttestet, ahol bebugyolàljàk egy lepedőbe, feldíszítik, majd behelyezik a Gangeszba, ahol megtisztul a bűnöktől. Ez utàn kiemelik, ès egy speciàlis messziről ide szàllított fàból raknak egy tüzet. Ràhelyezik a halottat, ès amíg èg, a csalàdtagok elbúcsúznak. A legközelebbi hozzàtartozónak egy szertartás keretében kopaszra nyírjàk a hajàt.
Magàban az ègetőben nem lehet fotózni, de ez eszmbe sem jutott volna. Egy jàrdasziget szerű, betonpallón mentünk be, ahol mindenhol fèrfiak ülnek. Beszèlgetnek, vàrakoznak. Körülöttük mindenhol fa, amelyet az ègetèshez hasznàlnak, szemèt, ès a màglyàk. Folyamatosan helyezik be a halottakat a vízbe, ès gyújtjàk meg őket. Az egèsz szertartàsban a halottak làtvànya volt màr a legkevèsbè megràzó èlmèny. Úgy az  egèsz egy misztèrium. A mi kultúrànkban a halàl egy fèlelmetes dolog. Nagy kivàltság, ès igen ritka dolog, hogyha valami nem fél a halàltól. Nem arra gondolok, aki azt mondja, hanem aki tènyleg nem fèl. A hinduk egèsz èletük minden percèt a vallàsuknak vetik alà, aminek szerves rèsze a halàl utàni újjàszületès, így minden cselekedetüknek ez az alapja. Ezèrt is lóbàlhattuk a  tömött utcàn is a mobiltelefonunkat, nem rabolnak ki. Nem szeretnènek egy alacsonyabb szinten újjà születni. A zsebtolvajlás jellemző, de hangos szó, kiabàlàst sehol sem tapasztalni.
A halott elègetèse utàn a hamut beszórjàk a Gangeszbe.
Itt van egy alacsonyabb kasztba tartozó ember, aki egèsz nap a folyóból meríti ki az iszapot, mint egy aranyàsó, ès kivàlogatja az aranyfogakat,ès egyèb èrtèkes tàrgyakat. Jellemző szituàció, hogy a halott ègetèstől kb. 20 mèterre gyerekek ugràlnak, fürdőznek vidàman kacagva a vízben.
Bèkès együtt èlèsben vannak a halàllal. Az èlet termèszetes velejàrója.
S mivel nincs bennük semmi fèlelem èrzet a halàl iránt, ezèrt nem fèlnek. Mivel nem fèlnek, ettől biztonsàgban èrzik magukat. S mivel biztonsàgban èrzik magukat, ezèrt boldogok.  Nem úgy csinàlnak, nem azt kommunikàlják, hanem tényleg boldogok. Úgy igazàn!

Rengeteg ünnepük van. Most kezdődött a Divali únnep, ez a fèny ünnepe. Úgy kell elkèpzelni, mint nàlunk a szilvesztert. Esznek, isznak, ünnepelnek.
Este egy különleges szertartàson vettünk részt. Mi  egy csónakról  nèztük. Nagyon emelkedett volt. Megàldották a folyót, szólt a zene, rengeteg gyetya ègett. Mindenhol emberek ültek a parton, a vízben csónakokban. A szertartàs vègén mindenki kapott egy kis tànyèrszerüt, benne viràgszirmok, ès egy mècses. Amikor beengedtük a Gangeszba, kívànhattunk valamit. Èn azt kívàntam, hogy mindenből amire vàgyom, amit szeretnèk  mindig legyen elegendő.















Megjegyzések

Legnépszerűbb bejegyzés

India: Egy megvalósult álom

Egy nehéz nap éjszakája...és ami utána van.

Az álmaink azért vannak, hogy megvalósítsuk őket.

India: Namaste: Köszöntöm a benned èlő Istent

Bali a meglepetések szigete